Terug naar blog

8 gezonde en makkelijke snacks voor tussendoor

Wil je bewuster leven en zoek je daarom gezonde en makkelijke snacks voor tussendoor? Wij hebben wat lekkere en gezonde snacks voor je op een rij gezet. Ideaal voor op kantoor, onderweg of in de klas. En zonder te veel moeite, want alle snacks hebben een korte bereidingswijze.

Gezonde en makkelijke snacks.

1. Fruit

Een échte klassieker, waardoor we hier ook graag mee beginnen. Fruit is hét gezonde en makkelijke tussendoortje die je van jongs af aan al meekrijgt. Toch, sluipt het idee er vaak bij in. Zoekend naar de perfecte snack, vergeten de meesten vaak langs de volle fruitschaal te lopen. En dat is zonde, want fruit zit boordevol vitamines, bevat vaak weinig calorieën en geeft enorm veel energie. Daarnaast heeft fruit ook een vullend effect. Na het nemen van een stuk fruit merk je dat je minder trek krijgt in een ongezonde snack. En naast nog vele andere voordelen, kan je met fruit ook nog eens enorm variëren. Vervang je ‘go-to banaan’ bijvoorbeeld eens voor meloen, blauwe bessen, kiwi of kersen.

Tip: laat je leiden door het seizoen. Elk seizoen brengt eigen fruitsoorten met zich mee. Hierdoor kan je lekker afwisselen, maar heb je ook altijd de beste smaak. Zo komen de lekkerste aardbeien rond mei en kersen rond juni. Combineer het fruit met lekkere dips, zoals pindakaas bij banaan en komkommer. Of voor iets meer zoetigheid: aardbeien in chocolade.

2. Groente/Rauwkost

Niet alleen fruit, maar ook groente/rauwkost is een gezond en makkelijk tussendoortje om mee te nemen. Verfrissend, lekker en vol vitamines. Daarmee bedoelen we niet dat je droge broccoli moet eten. Er zijn een boel andere tussendoortjes die ook écht lekker zijn. Denk aan cherrytomaten, worteltjes en komkommer. Deze groentesnacks combineer je goed met een lekkere dip. Snijd bijvoorbeeld een paprika in reepjes of een komkommer in plakjes. Dip deze in hummus, yoghurt of tzatziki. Je bepaalt natuurlijk zelf welke dip je het lekkerst vindt. Zoek je variatie? Kies dan voor meerdere groenten of dips.

Tip: bleekselderij in roomkaas. Geloof ons, dit is één van onze favorieten.

3. Rijstwafels

Makkelijker kan bijna niet: de rijstwafel. Dit tussendoortje bestaat in meerdere smaken, waaronder paprikapoeder, kaas en neutraal. De neutrale rijstwafel bevat daarbij de minste calorieën. Helaas bevat de rijstwafel alleen niet veel belangrijke voedingsstoffen. Daarom raden we aan de rijstwafel te beleggen met gezonde alternatieven. Denk aan light roomkaas, kipfilet en avocado. Of een laag pindakaas.

4. Roggebrood

Een super voedzame en gezonde snack voor tussendoor is roggebrood. Boordevol vezels, vitamines, ijzer en het vult goed. Het bevat minder koolhydraten en meer voedingsvezels dan volkorenbrood. Het is dus écht gezonder. Beleg het met een plak kaas, roomboter of een zoute haring en de honger is direct gestild. Handig: plakken roggebrood zijn in losse verpakkingen te koop. Hierdoor eet je bewuste hoeveelheden en neem je het tussendoortje makkelijk mee.

Wil je overstappen op vezelrijke voeding? Laat het ons weten. De maaltijdboxen van The Healthy Chef bevatten veel vezels, vooral wanneer je hier expliciet om vraagt.

5. Eieren

Hoe kom je makkelijker aan eiwitten, dan met eieren? Een gekookt eitje of twee zorgt voor de benodigde voedingsstoffen en geeft je een vullend gevoel. Ook is het erg lekker, omdat je zelf kan bepalen hoe je het ei gekookt wilt hebben. Zacht of hard. Kook van tevoren een paar eieren en bewaar deze in de koelkast. Zo pak je elke keer één of twee, zonder hier extra moeite voor te doen.

6. Gezond bananenbrood

Deze snack kost iéts meer tijd om voor te bereiden, maar geeft je wel langer plezier. Bananenbrood is niet alleen lekker, maar ook erg gezond. Het fijne is dat je zelf in de hand hebt wat je er allemaal in doet. Door direct een heel bananenbrood te bakken, kan je deze niet alleen eten als gezond tussendoortje, maar ook als ontbijt of lunch.

Ingrediënten:

  • 4 rijpe bananen
  • 200 gram amandelmeel
  • 150 gram volkoren speltmeel
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 eetlepel kruidenmix koek en speculaas
  • 100 gram medjouldadels
  • 3 middelgrote eieren
  • 100 gram ongebrande noten (zoals walnoten, amandelen, pecan of hazelnoten)

Verwarm de oven voor op 180 graden. Gebruik een bakvorm van 30 centimeter en bekleed deze met bakpapier. Zeef het amandelmeel, speltmeel, de bakpoeder en de kruidenmix en laat dit samenkomen in een grote kom. Pel 3 bananen en verwijder de pit uit de dadels. Voeg alles bij elkaar en maak het mengsel fijn in een keukenmachine. Voeg één voor één de eieren toe tijdens het mengen. Hak vervolgens de noten in grove stukken.

Mix de puree en noten met het bloemmengsel en verdeel over de cakevorm. Halveer de laatste banaan in lengte. Leg deze op het mengsel met de snijkant naar boven en druk iets aan. Bak het brood nu in ca. 35 minuten gaar in de oven. Laat vervolgens 2 uur afkoelen en dan … smullen!

7. Kwark

Kwark als gezond en makkelijk tussendoortje. Een favoriet van de sporters onder ons, maar dat wil niet zeggen dat alleen zij dit kunnen eten. Kwark is te vinden in alle soorten, waardoor je precies het tussendoortje vindt die bij je wensen past. Extra light, lactosevrij of met een smaakje. Weer geldt: hoe minder toevoegingen, hoe gezonder de kwark. In dat geval maak je de kwark op smaak met extra fruit of gezonde flavour drops. Deze zijn te krijgen in veel verschillende webshops.

8. Noten

Noten bestaan uit gezonde vetten, ijzer en vitamine E en B1. Ze verlagen je cholesterol en zijn daarom goed voor je bloedvaten. En dan hebben we het natuurlijk over de ongezouten noten. De andere noten bevatten veel zout en zijn daarom minder gezond. Wist je bijvoorbeeld dat vegetariërs vaak ongezouten noten in gerechten gebruiken, omdat dit een goede vervanger is voor vlees? Het is makkelijk te verwerken in maaltijden en prima los te eten.

The Healty Chef

Wil je naast de gezonde en makkelijke snacks voor tussendoor ook gezondere maaltijden? Bekijk dan de pakketten van The Healthy Chef. Deze stel je zelf samen op basis van jouw eigen doel en ritme. Wij maken gezond eten, makkelijk!