Terug naar blog

Het belang van vezelrijke voeding

Lukt het je niet om aan de dagelijkse hoeveelheid vezels te komen, maar denk je dat dit juist jouw lichamelijke balans zou bevorderen? Dan is het tijd om hier verandering in te brengen. Door vezelrijke voeding te eten verbeter je jouw darmflora en ondersteun je jouw spijsvertering. Dit kan een groot positief effect hebben op je dagelijkse leven en is dus zeker de moeite waard. Wij van The Healthy Chef leggen je graag uit wat het belang is van vezelrijke voeding en welke producten veel vezels bevatten.

Het belang van een vezelrijke voeding

Vezelrijke voeding is van groot belang voor de balans in de darmflora. Vezels dragen bij aan de spijsvertering en voeden de goede bacteriën in de darm. Een vezelrijk dieet is hierdoor onder andere van grote toegevoegde waarde voor mensen met een prikkelbare darm. Zij gaan hierdoor makkelijker naar het toilet en ervaren minder buikkrampen. Daarnaast verlagen de fruitvezels de cholesterol in het bloed, wat de kans op hart- en vaatziekten vermindert. Ook de kans op diabetes type 2 en darmkanker verlaagt. Ben je van plan een vezelrijk dieet te volgen? Drink dan wel voldoende vocht. Per kilogram lichaamsgewicht heb je namelijk 0,04 liter water nodig om dit op te vangen. Vezels absorberen namelijk veel vocht.

Fermenteerbare- en niet-fermenteerbare vezels

Vezels worden opgedeeld in twee categorieën: fermenteerbare vezels en niet-fermenteerbare vezels. Fermenteerbare vezels breken af in de dikke darm en houden de darmen soepel. Dit zorgt voor soepele ontlasting en dient als voeding voor de goede bacteriën in de darm. De niet-fermenteerbare vezels worden daarentegen niet afgebroken, maar gisten juist in de darmen. Dit proces zorgt voor veel volume en geeft hierdoor een vol gevoel. Deze niet-fermenteerbare vezels zijn bevorderlijk voor een vlotte stoelgang en verlagen je cholesterol. Beiden soorten vezels hebben dus unieke toevoegende eigenschappen.

Hoeveel vezels heb ik nodig?

De benodigde dagelijkse vezelinname ligt tussen de dertig en veertig gram per dag. Echter, veel mensen komen hier niet aan. Dit komt doordat de meeste mensen zich hier niet bewust van zijn en de voordelen niet herkennen. Pas wanneer iemand darmproblemen ervaart, begint er een lampje te branden. Eenmaal overtuigd om het voedingspatroon aan te passen, merken zij vaak direct de voordelen van het eten van vezelrijke voeding.

In deze producten zitten veel vezels:

Enthousiast om meer vezelrijke voeding binnen te krijgen? Verwerk dan de onderstaande producten in jouw dieet.

Lijnzaad 34,8
Chiazaad 34,2
Pruimen gedroogd 16,1
Abrikozen gedroogd 14,2
Amandel 10,1
Pistache 9,5
Hazelnoot 9,2
Kidneybonen 8,5
Bruine bonen 8,1
Kikkererwten 7,2
Granen (volkoren) 7
Volkorenpasta 5,4
Knolselderij 4,9
Pastinaak 4,9
Boerenkool 4,9
Avocado 4,3
Zilvervliesrijst 3

Een vezelrijk dieet volgen?

Wil je er zeker van zijn dat jouw dieet de juiste hoeveelheid vezels bevat? Dan kan je altijd kiezen voor de maaltijdboxen van The Healthy Chef. Onze voeding bevat niet alleen veel vezels, maar we passen de maaltijdboxen helemaal aan op wat je nodig hebt. Wij horen graag wat je zoekt en dan helpen we je graag verder. Voor vragen neem je gemakkelijk contact met ons op!