Terug naar blog

Verspakketten van de AH of jumbo: zo gezond zijn ze echt

Sinds de lancering in 2004 zijn ze een daverend succes. Verspakketten: pakketten waar alle afgemeten ingrediënten voor een maaltijd al inzitten. Nadat de AH ze in de schappen bracht, volgde iedere grote supermarkt. Gemak dient de mens, zo blijkt ook uit de populariteit van het verspakket. Door de verse groenten hebben de pakketten een gezond imago. Maar, hoe gezond zijn ze eigenlijk echt? Wij zochten het voor je uit.

Snel de informatie vinden die je zoekt? Ga naar:

Wat zijn verspakketten?

Verspakketten zijn pakketten met een afgepaste hoeveelheid ingrediënten voor een maaltijd voor 1, 2 of 4 personen. Ze bevatten onder ander rijst, aardappelen, verschillende soorten groente en sauzen of kruiden. Vis, vlees of zuivel moet je eventueel zelf nog toevoegen. Met de ingrediënten maak je populaire maaltijden als groentesoep, Thaise curry of lasagne. Je koopt ze in de volgende supermarkten:

  • AH
  • Jumbo
  • Lidl
  • Aldi
  • Dirk
  • Coop
  • Plus

De voordelen van een verspakket

Een derde van de Nederlandse huishoudens koopt weleens een verspakket. Niet gek, koken met een verspakket heeft zo zijn voordelen. Hieronder lees je de belangrijkste voordelen van koken met een verspakket.

1. Gemakkelijk en snel

Wat eten we vanavond? Een veelgestelde vraag binnen elk huishouden. En eentje waar we (ja, ook wij) af en toe om zuchten. Want na een lange werk- of studiedag opnieuw inspiratie opdoen voor een lekkere en gezonde maaltijd, alle ingrediënten verzamelen, de maaltijd bereiden én na afloop alles weer afwassen en opbergen: je hebt er niet altijd zin in.

Gemak is daarom voor veel mensen een belangrijke reden om met een verspakket te koken. Het is simpel: je kiest een maaltijd waar je zin in hebt, volgt de instructies op het bijgeleverde recept en hebt binnen ca. 30 a 40 minuten (afhankelijk van het pakket) een maaltijd op tafel. Klein minunt, de afwas moet nog wel gedaan worden.

2. Minder voedselverspilling

"Deze keer maak ik dat bosje koriander echt op." We weten allemaal wat er drie dagen later (vaak) in de vuilnisbak beland. Voedselverspilling komt in veel huishoudens voor. Niet omdat we er niet op tegen zijn, maar het gebeurt nu eenmaal snel. Bijvoorbeeld wanneer je een klein huishouden hebt, verse producten niet snel genoeg op krijgt, of simpelweg een paar dagen minder oog hebt voor de inhoud van de koelkast. Alleen in Nederland gooien we per persoon per jaar al 35 kilo voedsel weg. Een verspakket helpt je minder voedsel te verspillen door de afgemeten hoeveelheid ingrediënten.

3. Vers

Zoals de naam indiceert zijn de meeste producten in een verspakket vers. En dat is voordelig, want koken met verse ingrediënten is over het algemeen gezonder. Verse producten bevatten meer voedingsstoffen en zijn niet bewerkt. Hierdoor weet je wat je eet. Maar, sommige maaltijdpakketten bevatten ook niet-verse, bewerkte producten als bouillonblokjes, zakjes kruidenmix en saus. Dit heeft invloed op de uiteindelijke gezondheid van het pakket. Hieronder lees je meer over hoe (on)gezond verspakketten zijn.

Zo (on)gezond zijn verspakketten

Door de verse ingrediënten lijken de verspakketten gezond. Maar klopt dit ook? Wij zochten het voor je uit.

Genoeg groenten?

Het verspakket heeft zijn gezonde imago te danken aan de verse groenten. Veel pakketten bevatten dan ook een flinke hoeveelheid: rond de 200 gram groenten per persoon. Hiermee kom je gauw aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 250 gram. De overige 50 gram neem je bijvoorbeeld als snack, of bij de lunch op brood.

Maar, als we verder kijken, zien we dat er ook genoeg pakketten zijn die daar lang niet aankomen, o.a. de populaire Indiase curry madras (140 gram), Japanse teriyaki (115 gram) of de Pokebowl (125 gram). Hiermee zit je soms dus pas op de helft van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Wij raden daarom aan om op de hoeveelheid groenten te letten wanneer je een pakket koopt. Je kunt natuurlijk ook zelf nog groente toevoegen.

Wanneer je structureel te weinig vitamine binnenkrijgt, loop je kans op tekorten. Dit zijn de 6 meest voorkomende vitamine tekorten.

Te veel zout

Zoals we eerder benoemden bevatten de pakketten naast de verse groenten ook vaak zakjes kruidenmix, bouillonblokjes en/of sauzen. Deze ingrediënten bevatten vaak (te) veel zout. En ook ingrediënten die je zelf moet toevoegen, zoals kaas, maken het gerecht nog zouter. Onderzoek van de Consumentenbond wijst uit dat een verspakket gemiddeld 2,5 gram zout per portie bevat. Dat is 0,5 gram meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Meer leren over hoeveel zout je per dag nodig hebt? Lees dan deze blog.

Als je gezond wilt eten raden wij daarom aan om alleen een deel van het bijgeleverde bouillonblokje of zakje kruidenmix te gebruiken. En ook bij het toevoegen van producten kun je letten op het zoutgehalte. De kans bestaat dat de maaltijd minder smakelijk wordt, gezien het recept is afgestemd op de toegevoegde producten.

'Witte' granen

Veel verspakketten bevatten graanproducten als pasta, rijst, wraps of lasagnebladen. Hierbij wordt meestal niet de volkoren, maar de 'witte' variant gebruikt. Witte graanproducten bevatten minder voedingsstoffen en zijn dus minder voedzaam. Ook bevatten ze vaak meer koolhydraten dan de volkoren variant. Benieuwd hoeveel koolhydraten je per dag mag eten? Lees dan onze blog over koolhydraten.

Volkoren producten bevatten meer vitaminen en vezels, waardoor het de kans op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker verlaagd. Het voedingscentrum raadt dan ook aan om witte graanproducten zoveel mogelijk door volkorenproducten te vervangen.

One size does not fit all

Toch nog wat snaaien nadat je de maaltijd uit jouw verspakket op hebt? Het kan heel goed dat je meer nodig hebt dan de afgemeten portie uit jouw verspakket. Immers: elk lichaam is anders en heeft andere energiebehoeften. Ter illustratie: de volwassen vrouw heeft gemiddeld 2000 calorieën nodig, een volwassen man 2500. Ook hangt de caloriebehoefte af van je leeftijd en leefstijl. Een vrouw van tussen de 51 en 70 jaar met een weinig actieve levensstijl heeft ongeveer 1700 calorieën nodig, terwijl een actieve man tussen de 19 en de 30 jaar wel 3000 calorieën nodig heeft. Dat zijn ruim twee avondmaaltijden extra! Het is daarom lastig om met één afgemeten maaltijd iedereen in zijn behoeften te voorzien.

Verspakket eindoordeel

Een verspakket is ideaal als je geen inspiratie of weinig tijd hebt om te koken. Door de verse groenten is redelijk gezonde keuze (mits je een pakket uitzoekt met minimaal 200 gram groenten). Maar, de bewerkte sauzen en kruidenmixen zorgen voor een hoog zoutgehalte. En ook komen volkoren graanproducten nauwelijks voor.

De kenmerken van een verspakket:

  • Gemakkelijk, vers en handig tegen voedselverspilling;
  • Rijk aan verse groenten (mits je de goede uitzoekt!)
  • Hoog zoutgehalte dankzij sauzen, kruidenmixen of bouillonblokjes;
  • Gezonder te maken door sauzen weg te laten, maar kan in smaak achteruit gaan;
  • Bevat alleen 'witte granen' t.o.v. de gezonde volkoren variant;
  • Bevat afgemeten portiegrootte die misschien niet bij jouw energiebehoefte past.

Ons maaltijdplan: gemakkelijk, écht gezond en op maat gemaakt

Op zoek naar het gemak van een verspakket, maar wil je iets wat écht gezond is voor jouw lichaam? Dan kun je altijd kiezen voor de maaltijdboxen van The Healthy Chef. Onze voeding is niet alleen zoutarm en bevat 250 gram groenten per portie, maar we passen de maaltijdboxen helemaal aan op wat je nodig hebt. Wij horen graag wat je zoekt, dan helpen we je verder! Voor vragen neem je gemakkelijk contact met ons op.