Terug naar blog

Wat is mindfulness en wat levert het op?

Een hoofd vol malende gedachten, onrust en stress in je lichaam, of het gevoel dat je leven soms aan je voorbij raast? In een tijd waarin we continu 'aan' staan herkennen we het allemaal wel eens. We leven in ons hoofd, met alle negatieve gevolgen van dien. Het goede nieuws? Met 5 'mindvolle' minuten per dag bouw je al aan een bewuster leven, met meer rust en levensvreugde.

Snel vinden wat je zoekt? Ga naar:

Wat is mindfulness?

Mindfulness betekent bewust stilstaan bij jouw ervaring in het hier-en-nu. Zonder oordeel aandacht hebben voor je gedachten, emoties, sensaties en ervaringen. Niet veel mensen doen dit van nature. Routinematig staan we op, reizen naar ons werk, eten onze lunch of kijken tv. Het gevolg? Malende gedachten, gebrek aan focus en een minder intense beleving van het leven.

Met mindfulness pak je het stuur over van de automatische piloot. Je laat je niet meer meeslepen door de waan van de dag, maar probeert momenten bewust te ervaren. Hierdoor vind je meer rust, ga je gemakkelijker om met alles wat op je afkomt en ben je liever voor jezelf. Mindfulness bewust inzetten kan dus een groot effect hebben op je leven.

Praktisch en wetenschappelijk erkende techniek

Mindfulness wordt door sommigen weggezet als zweverig. Niet is minder waar: de techniek helpt je juist met beide benen op de grond te komen. De eeuwenoude aandachtstraining vindt zijn oorsprong in het Boeddhisme. Tegenwoordig passen vele gezondheidsdeskundigen de techniek op praktische wijze toe, zonder enige link met spiritualiteit of religie. Daarnaast ondersteunen vele takken van wetenschap de techniek. Niets zweverigs aan dus.

Wat levert mindfulness je op?

Wetenschappelijk onderzoek toont de talrijke positieve effecten van mindfulness, op zowel psychologisch, cognitief als neurobiologisch niveau. De belangrijkste voordelen van de aandachtstraining zijn:

  • Vermindering van spanning en onrust;
  • Vermindering van stress en burn-out klachten;
  • Beter kunnen omgaan met lastige emoties;
  • Minder negatief denken;
  • Meer energie en enthousiasme voor het leven;
  • Betere nachtrust;
  • Verbeterd gevoel van eigenwaarde;
  • Verbeterde relaties en meer empathie;
  • Beter geheugen en leervermogen;
  • Vermindering van psychische en fysieke klachten.

Ter verduidelijking: mindfulness zorgt er niet voor dat je nooit meer stress ervaart of geen lastige gevoelens meer voelt. Het verandert alleen de manier waarop je omgaat met dit soort ervaringen. Wanneer je met objectieve afstand kijkt naar wat je meemaakt, krijgen interne en externe ervaringen minder invloed. Je kiest dus zelf hoe je reageert, in plaats van je te laten leiden door emotionele reactiviteit.

Mindfulness oefeningen en training

Interessant, maar hoe werkt het precies? Zoals eerder besproken draait mindfulness om aandacht. Het continue oordeelloos opmerken van wat er gebeurt. Hoe voel ik me? Wat gebeurt er? Wat doe ik nu? Net als spieren (lees hier over het belang van spieropbouw) kun je je bewustzijn trainen en laten groeien. Oordeelloos is hierbij een kernwoord. Je vormt geen mening over dat wat zich voordoet, maar merkt het enkel op.

Verschil mindfulness en meditatie

Meditatie en mindfulness lijken op elkaar, maar zijn niet hetzelfde. Mindfulness is een staat van zijn waarbij bewustzijn en aanwezigheid centraal staat. Meditatie is een manier om deze staat van zijn te bereiken. Vaak gebeurt dit op een specifiek moment en in een specifieke houding. Mindfulness daarentegen beoefen je de hele dag door. Mindfulness gaat dus niet per se om wát je doet, maar om de manier waarop je het doet. Mindfulness meditatie combineert de twee vormen: een meditatie waarbij bewustzijn en aanwezigheid centraal staan.

5 oefeningen voor elke dag

Mindfulness gaat voor een groot gedeelte over toepassing in het dagelijkse leven. Hieronder geef ik je handvatten om hiermee te beginnen.

  1. Tijdens het wachten. Een goed moment om je aandacht te trainen is tijdens het wachten. Sta je in de file? Wacht je op een vriend of vriendin? Let tijdens dit moment op je ademhaling, de geluiden om je heen, of de sensaties in je lichaam.
  2. Tijdens een dagelijkse bezigheid. Wees je tijdens bijvoorbeeld het douchen, eten, of tandenpoetsen bewust van wat je voelt, ziet, hoort, ruikt en proeft. Je ervaart de activiteit die je dagelijks uitvoert opeens op een geheel andere manier.
  3. Ademhaling in bed. Richt, net na het wakker worden en voordat je gaat slapen, je aandacht op je ademhaling. Haal tien keer bewust adem en voel wat dit met je doet.
  4. Luisteren. Hoe fijn is het als een gesprekspartner echt naar je luistert? Vaak dwalen onze gedachte tijdens een gesprek af, bijvoorbeeld naar hoe je gaat reageren. Merk dit op, kom terug naar het gesprek en probeer niet te oordelen over de inhoud ervan.
  5. Incheckmomenten. Neem gedurende de dag tijd voor korte incheckmomenten met jezelf. Stel jezelf drie vragen: Hoe gaat het met me? Hoe is mijn ademhaling op dit moment? Hoe voelt mijn lichaam?

Tips voor beginners

  • Kies een vast moment per dag, bijvoorbeeld voor het slapengaan of tijdens een dagelijkse handeling;
  • Begin klein, met één activiteit per dag van max. een paar minuten;
  • Wees niet te streng voor jezelf. Afdwalende gedachten zijn normaal! Wanneer dit gebeurt, kom dan zonder oordelen terug in het moment. Zelfs als je een dag vergeet is er niets aan de hand. Morgen weer een dag.
  • Wees geduldig. De effecten van mindfulness kunnen erg positief zijn, maar zijn niet meteen aanwezig. Verwacht dan ook niet na twee dagen mindfulness een nieuwe staat van zijn. Doorzettingsvermogen en discipline zijn belangrijk.

Mindful eten

De maaltijd is hét uitgelezen moment om bewustzijn te creëren. Vaak schrokken we ons bord leeg zonder dat we ervan genieten. Zonde toch? Probeer daarom de volgende keer eens met aandacht te eten. Vermijd afleidingen en focus je puur op je eten. Hoe ruikt het? Hoe voelt het in je mond? In hoeverre ben je al verzadigd?

Wees je dus niet alleen bewust van wát je eet, maar ook waaróm je het eet. Wil je je lichaam op zo gezond mogelijke wijze voeden? Ga dan voor de maaltijdboxen van The Healthy Chef. Onze voeding bevat niet alleen veel en gezonde voedingsstoffen, maar we passen de maaltijdboxen helemaal aan op wat je nodig hebt. Wij horen graag wat je zoekt, dan helpen we je verder! Voor vragen neem je gemakkelijk contact met ons op.